Hojdarovi.cz - Česky - Deutsch - English

Pivovar

Šumavský pivovar navazuje na tradici vaření piva ve Vimperku, která se datuje již od dob založení Vimperského hradu a zámku ve 13. století a která byla přerušena v roce 1967.

Šumavský pivovar byl založen v roce 2010 manželi Ing. Ivanem a MUDr. Alenou Hojdarovými. Šumavský pivovar patří mezi malé pivovary, které se zaměřují na vaření piva podle tradičních postupů a receptur. Vyrábí se nefiltrovaná a nepasterizovaná piva bez jakýchkoli umělých přísad a konzervačních látek přímo v prostorách pivnice, kde jsou umístěny varny, a v prostorách přilehlého sklepa, kde naleznete spilku, ležácké sudy a související technologii.

Technologie

Varny jsou nerezové s měděným oplechováním objemu 2,5 hl a elektrickým ohřevem, kvašení probíhá v tradiční otevřené spilce a dále pivo dozrává několik týdnů v ležáckých tancích a sudech.

Sortiment

Sortiment a receptury vycházejí z tradičních postupů vaření spodně kvašeného piva českého typu (kromě svrchně kvašeného piva pšeničného a piva typu ale):

Vimperský světlý ležák 11°

Trvale na čepu. Pivo českého typu, obsah alkoholu obvykle 4,9 % obj., výraznější hořkosti a chmelové vůně, světlé barvy. Vařeno z ječných sladů a chmelu z žatecké oblasti, spodně kvašené. Pivo je nefiltrované, nepasterizované a nijak nekonzervované.

Vimperský polotmavý ležák 12°

Trvale na čepu. Pivo českého typu, obsah alkoholu obvykle 5,4 % obj., výraznější hořkosti a chmelové vůně, polotmavé barvy. Vařeno z ječných sladů a chmelu z žatecké oblasti, spodně kvašené. Pivo je nefiltrované, nepasterizované a nijak nekonzervované. Na Jarní ceně českých sládků 2011 získalo 1.místo v kategorii polotmavých ležáků.

Vimperský tmavý speciál 13°

Trvale na čepu. Pivo českého typu, obsah alkoholu obvykle 5,9 % obj., výraznější hořkosti a chmelové vůně, tmavé barvy. Vařeno z ječných sladů a chmelu z žatecké oblasti, spodně kvašené. Pivo je nefiltrované, nepasterizované a nijak nekonzervované. Na Jarní ceně českých sládků 2011 a 2013 získalo 3.místo v kategorii tmavých piv speciálních.

Vimperský ibiškový ležák 11° (Florián)

Na čepu příležitostně. Pivo českého typu, ochucené, obsah alkoholu obvykle 4,9 % obj., osvěžující chuti a chmelové vůně, lehce načervenalé barvy. Vařeno z ječných sladů, chmelu z žatecké oblasti a ibiškového květu, spodně kvašené. Pivo je nefiltrované, nepasterizované a nijak nekonzervované. Ibiškový ležák byl poprvé vařen v roce 2012, ke slavnostem vimperských hasičů 28.6.2014 a připomínce ničivého požáru Vimperku v roce 1904 pod názvem Florián (sv. Florián – patron hasičů).

Vimperské pšeničné 12°

Na čepu příležitostně. Pšeničné pivo bavorského stylu, obsah alkoholu obvykle 5,4 % obj., osvěžující lehce ovocné chuti s banánovou vůní, výrazně světlé barvy. Vařeno z pšeničného a ječného sladu a chmelu z žatecké oblasti, svrchně kvašené. Pivo je nefiltrované, nepasterizované a nijak nekonzervované.

Vimperský světlý ale 13° (Generál Patton)

Na čepu příležitostně. Americký silný světlý ale (American Strong Pale Ale - ASPA), obsah alkoholu obvykle 5,9 % obj., svrchně kvašené pivo s výraznou hořkostí, jemně citrusové vůně a chutě, nižšího řízu a pěnivosti, světle měděné barvy. Vařeno z ječných sladů a 3 druhů amerických chmelů. Pivo je nefiltrované, nepasterizované a nijak nekonzervované. Pivo bylo poprvé uvařeno k 70.výročí osvobození Vimperku 4.5.1945 americkou armádou pod velením generála George Pattona.

Vimperský zázvorový speciál 13°

Na čepu příležitostně. Pivo českého typu, ochucené, obsah alkoholu obvykle 5,9 % obj., jemné hořkosti a zázvorové vůně, světlé barvy. Vařeno z ječných sladů, chmelu z žatecké oblasti a čerstvého zázvoru, spodně kvašené. Pivo je nefiltrované, nepasterizované a nijak nekonzervované.

Vimperský Märzenbier 14°

Na čepu příležitostně. Historické pivo dříve i ve Vimperku vařené, obsah alkoholu obvykle 6,4 % obj., výraznější hořkosti, polotmavé barvy. Vařeno z ječných sladů a chmelu z žatecké oblasti, spodně kvašené. Pivo je nefiltrované, nepasterizované a nijak nekonzervované. Na Jarní ceně českých sládků 2012 získalo 2.místo v kategorii piv polotmavých speciálních.

Vimperský medový speciál 15°

Na čepu příležitostně. Pivo českého typu, ochucené, obsah alkoholu obvykle 6,9 % obj., lahodné chuti a chmelové vůně, světlé barvy. Vařeno z ječných sladů, chmelu z žatecké oblasti a přírodního medu, spodně kvašené. Pivo je nefiltrované, nepasterizované a nijak nekonzervované.

Vimperský zlatý Bock 16°

Na čepu příležitostně. Pivo typu světlý Bock. Silné pivo s obsahem alkoholu okolo 7,4% obj., plné chuti, příjemné chmelové vůně a zlatavé barvy. Vařeno podle vlastní receptury z ječných sladů a žateckého chmele, spodně kvašené. Pivo je nefiltrované, nepasterizované a nijak nekonzervované.

Vimperský 7 sladový speciál 17°

Na čepu příležitostně. Pivo českého typu, obsah alkoholu obvykle 7,7 % obj., vyvážené chuti a chmelové vůně, příjemné silné polotmavé barvy. Vařeno podle originální vlastní receptury ze sedmi druhů ječných sladů dosud užitých při vaření piv v letech 2010 - 2012, chmelu z žatecké oblasti, spodně kvašené. Pivo je nefiltrované, nepasterizované a nijak nekonzervované. V roce 2013 bylo oceněno časopisem Pivo, Bier & Ale jako nejlepší nové spodně kvašené pivo roku.

Vimperský jantarový Doppelbock 18°

Na čepu příležitostně. Pivo typu německý Doppelbock. Silné pivo s obsahem alkoholu okolo 8,1% obj., plné chuti, příjemné chmelové vůně a polotmavé jantarové barvy. Vařeno podle vlastní receptury z ječných sladů a žateckého chmele, spodně kvašené. Pivo je nefiltrované, nepasterizované a nijak nekonzervované.

Vimperský tmavý Doppelbock 19° (Inocenc)

Na čepu příležitostně. Pivo typu tmavý Doppelbock. Silné pivo s obsahem alkoholu okolo 8,0 % obj., plné chuti, příjemné chmelové vůně a temné barvy. Vařeno podle vlastní receptury z ječných sladů a žateckého chmele, spodně kvašené. Pivo je nefiltrované, nepasterizované a nijak nekonzervované. Pivo bylo poprvé uvařeno k požehnání novému vimperskému zvonu Inocenc 24.11.2013.

Středověký Vimperk 12°

Pivo uvařené na vimperském zámku 30.8.2014 během zámeckých slavností. Vařeno v historických kádích s otopem dřevem a scezováním přes slámu. Použit divoký chmel. Pivo jako historická rarita nabízeno pouze v restauraci Šumavského pivovaru v září 2014.
Svrchně kvašené pivo uvařené převážně ze pšeničného sladu. Rozmanitá vůně ovocných tónů se mísí s lehkým tónem kouře přímého otopu dřevem na otevřeném ohni. Nevýrazná hořkost je způsobena chmelením divokým hlávkovým chmelem.

Technologii pivovaru dodala firma PIVO Praha, spol. s r.o.
Vrchním sládkem je Ing. Oldřich Koza.
Autorem designu značky Šumavský pivovar je Prof. ak.mal. Karel Míšek, Ph.D.